1 Haziran 2019 Cumartesi

Fenilketonüri Nedir?

Proteinleri yapan en az yapıtaşlarına amino asit deriz ve 20 çeşit temel amino asit bulunmaktadır. Vücudumuzda kendiliğinden üretilen amino asitler olduğu benzeri sadece dışarıdan alınabilen amino asitler de vardır. Yalnızca dışarıdan alınan bu amino asitlere esansiyel amino asitler denir.

Esansiyel amino asitlerden biri olan fenilalaninin vücudumuzda önemli bir noktayı vardır. Fenilalanin amino asidi vücuda alındıktan ardından fenilalanin hidroksilaz enzimi ile tirozine dönüştürülerek kullanılmaya başlar. Fakat kimi kalıtsal gen bozukluklarında fenilalanin hidroksilaz enzimi işlevini yerine getiremez. Böylece fenilalanin amino asidi tirozine dönüştürülemez ve birikmeye başlar. Bu nedenden dolayı oluşan hastalığa da fenilketonüri denir. Zeka geriliğine ve gelişim noksanlığına yol açmaktadır.

Bu amino asit sırf dışarıdan alınabildiği için, bebeklerde çoğunlukla İlave gıdaya başlanılmadan ayrım edilmez. Ek gıdaya başlandığında içeriğinde fenilalanin amino asidi bulunan besinler alındığı andan itibaren birikim başlar ve alınmaya devam edildiği sürece de birikmeye devam eder.

1 yorum:

Kesintisiz Güç Kaynağı

Kesintisiz Güç Kaynağı için doğru adrestesiniz. AGS Elektronik.